2009.10.19.
09:01

Írta: mihalytoth

Élve boncolt fogorvosok

A DentalWorld fogászati témájú konferencia és vásáron három nap alatt többezer fogorvost sikerült "leamatőröznöm", aminek eleinte mérsékelt sikere volt, majd végül többszáz önálló magánpraxist folytató fogorvos követelte az előadás folytatását. A radikális őszinteség ezúttal ébresztő hatású volt, így bevállaltam, amit tilos: élve boncoltam fel egy fogorvost.

A legfontosabb megállapításaim a fogorvos társadalamról így szólnak:

  • A fiatalok gazdasági ismeretek teljes hiánáyban kezdenek saját praxisba.
  • Az idősebb generáció nagyobb részének nem szóltak, hogy volt rendszerváltás.
  • A nagyobb többség számára az analitika ismeretlen fogalom.

A kórképet némileg árnyalja, hogy a praxist praxistól megkülönbözteti az OEP támogatás, azaz azok a rendelők, amelyek "OEPesek" azok nem is hajtanak igazán az ésszerű gazdálkodásért, mert a területi illetékesség miatt amúgy is van betegük épp elég.

A "hagyományos" fogorvosok számára azonban marad a harc, ehhez az alábbi folyamatot javaslom:

1. lépés - analitika

Egy ilyen táblázatba összeszedve a szolgáltatásokat és azok idő+eszköz ráfordítását, valamint a havi forgalmat, tiszta képet kapunk arról, hogy mi is tartja el a rendelőt valójában:

Ennek a táblának az "eladás/hó" oszlopát kell szétbontani a pozícionálás érdekében egy sokkal részletesebb táblába, amin már korosztályok és nemek is szerepelnek:

A fenti két táblázat alapján nagyszerűen belőhető az a vevőkör, amelyik e pillanatban eltartja a rendelőt, és amelyre építve azonnal lehet forgalmat növelni. Most jön a következő lépés...

2. lépés - Szolgáltatáspárok az azonnali árbevételért

A vevők 99,9%-a jobban reagál olyan reklámokra, amik szinte néven szólítják őket, mint a hatalmas reklámzej egy újabb zajforrására. Éppen ezért általános kedvezmények helyett személyre szóló kedvezményt kell adni.

A fenti táblázatból kiderül, hogy milyen korosztályú és nemű vevők mit vettek igénybe eddig, ezért ideje olyan szolgáltatáspárokat kialakítani, amik a vevőt újabb vásárlásra ösztönzik. Pl. a gyökérkezelés során befeketedik a fog, erre megoldás a direkt héj. A direkt héj bár "kilépő" szolgáltatás, de a vevőt vissza kell hívni 3 hónap múlva fogkő leszedésre. A fogkő leszedés után pedig jöhet egy általános fogfehérítés...

Egy ilyen táblát érdemes alkalmazni:

Az élveboncolt fogorvos úrral nagy nehezen összeraktuk az alábbi "varázsigét":

A > ... A(gy) > C > E > A > S90-C

Azaz, a beteg bejön, mert fája foga. Kiderül, hogy szuvas, be kell tömni. A tömést ún. gyógytöméssel kezdjük, hogy a fog belseje újraépüljön. Ezt a gyógytömést 2 hét múlva ellenőrizzük, amikor is leszedjük a fogkövet. A fogkő leszedés után egy fogfehérítést fel lehet kínálni kedvezményesen (amúgy is várni kell méga gyógytöméssel 1 hónapot). A fehérítés után egy hónappal gyógytömést kivesszük és a végleges (kifehérített foghoz színben illő) tömést betesszük. A folyamat végén jön a "90 napos törvény", azaz 90 nap múlva visszahívjuk kontrollra és kedvezményes fogkőleszedést ajánlunk.

3. Ügyfékezelés

A vevők (betegek) adatait pedig célszerű kiegészíteni az emailcím mezővel és az SMS szám mezővel. A lemondott időpontok számát ugyanis drasztikusan csökkenthetjük azzal, hogy előző este küldünk egy SMS-t a páciensnek, hogy "holnap találkozunk 14.30-kor, fogkefét hozzon!"

A betegnyilvántartást pedig így javaslom:

A fenti kartonból ugyanis pontosan meg tudom mondani, hogy mennyi kedvezményt akarok a betegemnek adni. Ettől válik az egész folyamat személyessé.

Az analitikáról hirtelen ennyit, a többi betegséget még majd tárgyaljuk.

Gyógyulást mindenkinek!

TM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerkom.blog.hu/api/trackback/id/tr381459712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása