2010.11.04.
15:26

Írta: mihalytoth

X - a mindent tudó jel!

Ahány X, annyi szokás. A különféle programok különböző X jeleket használnak, különféle funkciókra. Éppen ezért a weboldal megtervezésekor egyáltalán nem mindegy, hogy melyik X-et használjuk, nehogy olyasmit értsenek alatta, ami nem jó.

Elsősorban a "Mégse", angolul a "Cancel" utasítást jelenti. Egy folyamat megállításához használjuk. Pl. megszakítjuk a regisztrációt vagy a vásárlást végleg.
A mindenféle színű X többnyire az ablak vagy az adott ablakterület (párbeszéd doboz) bezárását jelenti. Nem megszakít, hanem elrejt, eltüntet. A "Bezár" vagy angolul a "Close" kapcsolódik hozzá. Pl.: Az infromációs ablak bezárása, a felugró információ becsukása
"Törlés" vagy angolul "Delete All" gomb. Funkciója, hogy a kijelölt szöveget, képet, fileokat végleg kitöröljük. Ha nem muszáj, ne használjuk weboldalon, mert megtévesztő lehet.
Ez a jel többnyire nem gomb, hanem figyelmeztetés. A felugró hibaüzenetek mellett jelenik meg. Elsősorban arra használjuk, hogy felhívjuk vele egy hibára a figyelmet. Pl.: a regisztrációnál rosszul kitöltött adat.
"Stop" ennek a gombnak a jelentése - nem véletlen a hasonlóság a KRESZ táblával. Egy weboldal letöltését ezzel állítjuk meg vagy a weboldalon egy folyamatot tudunk vele szüneteltetni.
  

A helyes gombválasztás azért is fontos a webodlalunkon, mert a felhasználók csupán másodperceket gondolkodnak mielőtt rákattintanak valamire. Ehhez pedig az kell, hogy számukra ismerős jeleket adjunk a szemük elé.

Játék, és egyben "házi feladat":

Mit jelent ez a gomb?

 

 

2 komment

Címkék: marketing weboldal gomb ötlet tanács kerkom

A bejegyzés trackback címe:

https://kerkom.blog.hu/api/trackback/id/tr52423298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krisztofóró 2010.11.04. 15:55:44

Hozzáadás a kedvencekhez?

bobsz 2010.11.04. 16:31:19

@krisztofóró: óóó, igen én is ezt akartam válaszolni :(
süti beállítások módosítása