2011.08.16.
16:49

Írta: mihalytoth

Nők a pályán - Csonka Berta

Ha elsétálsz mellette az utcán, akkor az tűnik fel először, hogy mindene mosolyog. A szeme, az arca, de még a kézmozdulatai is, ahogy kutyusát, Lujzát igazgatja a "Parkba kutyát behozni tilos" tábla mellett.

Tóth Mihály beszélget Csonka Bertával

Ahogy ő fogalmaz, ő egy "felelős gazdi", aki figyel a kutyájára, és figyel a többi gazdira, hogy a "kutyások és nem kutyások világában" ne legyen annyi háborúskodás.

Hogyan képes egyetlen ember megmozgatni ennyi két- és négylábút, hogy rendszeres kutyás piknikeken a Belváros polgármesterével közösen mulassanak? Honnan ez a sok energia?

Tovább a cikk folytatására...

"Szerelmes vagyok" - mondja. Hát, abból lehet. A szerelemről kiderül, hogy egy tavalyi Sziget fesztiválozó a férfiember, aki épp világkörüli útját járja. Berta őutána indult éppen a napokban a távolkeletre.

"Anyukám szólította le a Szigeten tavaly. Megkérdezte, hogy nős-e, mert ha nem, akkor bemutatná a lányát. Fogalmam sincs, hogy hogyan tudta ezt elmondani egy norvég fiúnak angolul..."

Bertát egy évvel ezelőtt nekem is úgy mutatták be, hogy "Nagyon csinos és tudatos lány." Az akkori Eb-Óvó piknikre készültek, és engem kértek fel műsort vezetni. A kutyaiszonyomat nem volt esélyem magammal vinni, így nagy lélegzetvétellel futottam be a Széchenyi térre, ahol érkezésem pillanatában a rengeteg kutya és kutyás között ott pörgött ezerrel Berta. Nagy utat tettek meg azóta. Elérték, hogy rendeletekben kérik ki a véleményüket. Folyamatosan szerepelnek a sajtóban, ha kutyás témáról van szó. Sőt, még a "nem kutyások" is elismerik a munkájukat. Mikor azt kérdeztem, hogy miért dolgozik a kutyákért ilyen szorgalommal, meglepő választ kaptam:

"Én nem a kutyákért hajtok. Hanem a gazdikért. A felelős gazdikat védjük a nem kutyások értelmetlen támadásaitól és a felelőtlen kutyások értelmetlen viselkedésétől. Gyakorlatilag két tűz között dolgozunk."

A zöld területekről ugyanis Budapest egész területén kivétel nélkül ki vannak tiltva a kutyák. Így a kutyatartó gazdik is. A lakosságnak azonban közel negyede kutyatartó. Ki azért, mert egyedül van, és a társa egy eb, ki azért, hogy a gyerekei tanuljanak felelősséget és gondoskodást - ok sokféle van. A felelősségre nevelő kutyus és az "élet-társ" azonban nem mehet oda, ahova a gazdija: a Margitszigetre, a parkba, az étterem teraszára. Pedig egy visító gyereknél kevésbbé zavaró egy nyugodtan viselkedő kutya...

"Nincs még egy olyan állat, ami ennyi mosolyt csalna az emberek arcára. Nézd!" - mondja Berta, ahogy a mellettünk elhaladó kislány boldogan integet Lujzának. Anyukájával mosolygós pillantást váltunk, és továbbsétálunk a pesti forgatagban.

A következő EB-ÓVÓ piknik promója:

Tóth Mihály, Csonka Berta, Lujza

Szólj hozzá!

Címkék: kutya nők tóth gazdi mihály csonka berta eb óvó

A bejegyzés trackback címe:

https://kerkom.blog.hu/api/trackback/id/tr673158282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása