2009.05.19.
10:23

Írta: mihalytoth

A mobilszolgáltatók hisznek a halál utáni életben?

Egy hete volt szó a tizedik Internethajón a Nemzeti Digitális Közmű (romantikus nevén NDK) megépítéséről. Az ilyen konferenciák valódi tartalma azonban nem az előadások özönében, hanem a csirkecomb mellett búvik meg. A büféasztaloknál ugyanis sokszor (szinte mindig) több valós információ cserél gazdát, mint a panel bemutatók során.

Így hallottam meg félfüllel, majd egésszel azt, hogy "megölik a Skype-ot".

Kommunikációs stratégaként érdekes lépésnek vélem a netszolgáltatók azon törekvését, hogy hálózataikon nem vagy csak felárért engedik majd át a Skype program adatcsomagjait, hogy ezzel is csökkentsék azok számát, akik "mernek" ingyen telefonálni.

Kíváncsi vagyok, hogy Microsoft, aki a maga "szkájpjával" az MSN-nel nyomul például melyik oldalon áll ezügyben? Őt is kitiltják majd vagy vele kivételt tesznek, mint a legfőbb operációs rendszer szállítóval?

Azért is érdekes kérdés ez, mert épp egy éve vásároltunk "BELKIN" becenévre hallgató Skype telefonokat, amik ránézésre egy csúnyácska mobilok, de valójában teljesértékű Skype eszközük. Működése gyakorlatilag olyan, mintha egy saját "Skype" nevű mobilszolgáltató rendszerén keresztül telefonálnánk mindenkivel - igaz, itt a hardver kiépítését meghagyták az internetszolgáltatóknak.

Az ilyen ingyenes eszközök előnye nyilvánvaló: nagy távolságból tudunk ügyfeleinkkel konferenciát tartani, miközben egyikünk pénztrácáját sem "könnyíti" az utazás. Moszkvai székhelyű ügyfelünkkel például a havi beszámolás és előrejelzés igen költségessé válna enélkül. Vagy a szlovákiai céges ügyfeleink kiszolgálása lenne hirtelen 20-25%-kal drágább - és ezt ugye az ügyfeleken kellene érvényesítenünk.

Meggyőződésem, hogy a WiFi alapú eszközök elterjedése valóban piacot vesz el a mobilszolgáltatóktól, hiszen a GSM hálózat helyett a helyi nyitott hálózatokon át tudunk adatot cserélni, de azt gondolom, ideje a piac kartel alapú korlátozása helyett inkább új irányokat kijelölni.

Az új eszközök és az ingyenesség ugyanis semmi egyéb, mint a piaci verseny átalakulása. A percdíjból lassan így lesz "hozzáférési díj", azaz a "minél többet használják néhényan" helyett a "minél többen használják" lesz a lényeges stratégia. És ez már valóban Nemzeti Közművé emelheti az internethálózatot.

Szólj hozzá!

Címkék: internet skype ndk nemzeti digitális közmű

A bejegyzés trackback címe:

https://kerkom.blog.hu/api/trackback/id/tr941131124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása